Napsütötte London

Napsütötte London

Ha még nincs eleged a koronavírusból

saját tapasztalat és vélemény

2020. március 10. - UTLS

    Az egész világon a legnagyobb fókuszt most az új típusú koronavírusos hírek kapják. Londonban a mai nappal 320 fertőzöttről tudnak és eddig 5 halálos áldozata van, mind az idősebb és már eleve komolyabb betegségben szenvedők közül kerültek ki. Itt Londonban eddig pánikhelyzet nem alakult ki, de a kórházak, háziorvosok és magán klinikák kezdenek túlterheltek lenni. Ez főként annak köszönhető. hogy mint a világ oly sok részén, nyugat ide vagy oda, az egészségügy korántsem kap elegendő támogatást és megfelelő mennyiségű felszerelést. Ez igaz a mindennapi betegellátásra és amikor egy amúgy is leterhelt intézménynek még  pluszban egy világméretű járványra is roham tempóban kell felkészülnie, az enyhén fogalmazva is aggodalomra ad okot.

Az új típusú koronavírus azért veszélyesebb mint az eddig ismert influenza vírusok, mert jobban fertőz és nincs rá vakcina vagy mindenkinél bevált kezelési módszer. A halálozási arány nem valószínű hogy szignifikánsan magasabb lesz mint az éves influenza járványoknak, de mivel nem vagyunk felkészülve egy újabb világ járványra, ezért kell betartani és komolyan venni az összes hivatalos és megbízható úton közzétett tanácsot és higiéniai előírást.

Ha valaki beteg és megteheti minden komolyabb következmény nélkül, akkor ne menjen be dolgozni, maradjon otthon, ameddig tünetmentes nem lesz. A cég akinek dolgozom (nagy multi) folyamatosan tájékoztatja az alkalmazottait a világ minden részén, hogy milyen óvintézkedéseket tesznek, és kérnek mindenkit, aki betegnek érzi magát akár csak enyhébb megfázásos tünetekkel, hogy maradjanak otthon legalább 7 napig. Továbbá minden éjszaka alaposan fertőtlenítik az irodákat és jelenleg bezárták a kantint és közös kávézót március végéig. Az egész londoni irodát bezárták mára és megkértek mindenkit hogy dolgozzon otthonról egy-két napot, hogy tesztelni tudják, biztosan működik e a rendszer és mindenki számára minden elérhető, ha ilyen nagy létszámban csatlakoznak rá kívülről a szerverekre/rendszerre. Azoknak, akik nem tudnak otthonról dolgozni, mert olyan technikai eszközök szükségesek a mindennapi munkához, átmenetileg külön bejáratot biztosítottak és elkülönítették őket, így csökkentve az esélyét annak, hogy megfertőződjenek. Az épületen belül mindenhol elérhető 60-70%-os alkoholos kézfertőtlenítő és a munkaeszközök fertőtlenítéséhez szükséges tisztítószerek.

Tudom, hogy sok helyen és másfajta munkaterületen dolgozó embereknek korántsem ilyen egyszerű a helyzet és sajnos a körülmények ellenére, sok munkaadó nem engedi a dolgozóinak, hogy betegen otthon maradjanak. Vagy ha igen, annak következményei vannak, vagy nem fizetik az adott napokat, ami véleményem szerint nonszensz. Ha jobban elfajul a helyzet, érdemes alaposabban utána járni, milyen jogok illetik meg a munkavégzőt.

Én a munkaidőmön kívül Pilatest oktatok, de lemondtam az elkövetkező pár órámat a hétre, mert sok idősebb embert is tanítok és nem vállalom a kockázatot, hogy esetleg átadjak nekik bármilyen betegséget.

Miért? Ha az új vírust vesszük, eddig úgy tűnik gyerekekre kevésbé veszélyes, és ha valaki egészséges és viszonylag fitt, annak az immun rendszere elegendő pihenéssel és sok folyadékkal legyőzi a betegséget. De, manapság legtöbbünknek fogalma sincs, hogy mások (kollegák, ismerősök) életében mi zajlik, kinek van komolyabb egészségügyi problémája (pár példa: diabétesz, szív és érrendszeri betegségek, asztma, rák) vagy kinek a közvetlen hozzátartozója érintett. Ha mi nem is érezzük magunkat túl betegnek és felelőtlenül jövünk-megyünk és fertőzünk meg másokat, ami nekünk semmiség, az náluk lehet súlyos vagy akár életveszélyes is. Nekem már az is meglepő, hogy rengeteg embernek új információ, hogy az alapos és gyakori kézmosás sok baj elejét veheti, vagy ha nem csak úgy köhögünk és tüsszögünk bele a levegőbe és a másik ember arcába, hanem inkább a karunkat vagy zsebkendőt használunk. Ennek természetesnek kéne lennie amúgy is. De nem az. A rengeteg felszólítás, kiírások és figyelmeztetések ellenére is látom, ahogy valaki kijön a mosdóból és kézmosás nélkül kisétál. Gyerekeknél ez a szám lehet még nagyobb, mert hát gyerekek, rohannak nehogy lemaradjanak valamiről, elfelejtik, stb. Az iskolák és szülők dolga emlékeztetni őket és rutin szerűvé tenni a kézmosást a számukra. De ez sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Egy itteni iskola igazgatója nyilatkozta, hogy 250 gyerek van, és mindösszesen 20 mosdókagyló. Ha minden gyereket sorba állítanak és monitorálnak ameddig legalább 20 másodpercig szappannal és meleg vízzel kezet mosnak, akkor lemondhatnak az óraközi szünetekről és az ebédszünet is nagyjából 5 perces lenne. Szóval próbálják ők is rávenni a diákokat a kézfertőtlenítők rendszeres használatára. Mindamellett ha be kell zárniuk az iskolákat, az nagyon nehéz helyzetbe állítja a szülőket, akiknek a nagy része nem tud megfizetni egy állandó bébiszittert, ennyi időt kivenni a munkából, vagy nem meri a járvány idején rábízni a gyereket az idős esetleg betegeskedő nagyszülőkre. Arról nem is beszélve hány olyan gyerek van, aki rendes ételhez és ellátáshoz csak az iskolában jut.

Eddig pár cég, köztük a Lush jelentette be, hogy az üzleteikben mindenki ingyen moshat kezet, ami nagy segítség lehet például a hajléktalanok körében, akikhez viszont nem olyan egyszerű eljuttatni a hírt (abba már bele sem merek gondolni mi történik akkor ha a menekülttáborokat és azokat az országokat éri el a vírus, ahol a számunkra alapvető gyógyszerek és kezelések nem elérhetőek)

A késleltetési fázis azért fontos jelen pillanatban, hogy elkerüljék a kórházak teljes káoszba fulladását, ha az amúgy is influenza járvány alatt plusz beteg cunamit kapnak a nyakukba. Sem elég ember sem elég felszerelés nincs rá. Ha tudják késleltetni a jéghegy csúcsát, ameddig az időjárás melegebbre nem fordul, akkor arra számítanak, hogy mint az influenza esetében is, a fertőzés terjedése lassul és könnyebben tudják majd kezelni a betegek létszámát. 

Olaszországban a népesség elöregedett, talán Európában a legöregebb, az egészségügy és gazdaság is elég gyenge, így a krízis Európában talán ezért itt a legnagyobb jelen pillanatban. A Demokratikus államokban a hatalom és katonai segítség bevonása a legutolsó lépés, mert korlátozza a személyi szabadságot. De ha az emberek önzők és ignorálják a higiéniai és megelőző lépések megtételét, akkor lehet sok ország jut majd karantén sorsa. 

Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van hozzátartozója és szerette akit a jelen körülmények között jobban félt tekintettel az állapotára. A magyar egészségügyi ellátás pedig alap járaton is aggasztó, szóval próbáljunk meg segíteni amivel tudunk. Én a nagymamámért aggódom. De a pánik nem segít és felesleges, próbáljon mindenki nem állandóan az erről szóló hírekkel foglalkozni és néha kapcsolja ki a telefont.

Javaslom legyen mindenki előrelátó és legyen tekintettel másokra is, ne csak saját magára. Ne csak most, hanem lehetőleg mindig. Hátha rutinszerűvé válik egyszer, mint a kézmosás.

(A fent leírtak mind csak saját véleményen, tapasztalaton és az itt elérhető nemzetközi sajtó hírein alapulnak)

A bejegyzés trackback címe:

https://napsutottelondon.blog.hu/api/trackback/id/tr7115513592
süti beállítások módosítása