Napsütötte London

Napsütötte London

A Golden Globe után szabadon

Mennyiből lehet kergetni a filmes álmokat

2020. január 07. - UTLS

    Az idei Golden Globe-nak vége és Ricky Gervais megint jól beszólt minden kedves egybegyűltnek. Itt lakik a környéken és élőben nem tűnik ennyire szarkasztikusnak, a kutyáinkat legalábbis kedveli. Szóval máris több közös van bennünk. Az állatokat jobban kedveljük mint embertársainkat és nem csigáz fel Hollywood és a sztár imázs.

Los Angeles és New York mellett azonban London az a város ami Európában könnyen elérhető, ha valaki meg szeretné magát mérettetni a show bizniszben. És hogy kapcsolatok és pénz nélkül, 30-on felül meddig lehet eljutni? Saját tapasztalataimat tudom megosztani, hátha segít pár dologban.

    A férjemmel mindketten televízióknak dolgoztunk, ameddig Ő megunta a húsdarálót és átváltott szabadúszásra. Nagyjából két évvel ezelőtt. Bevált. Kevesebb stressz és picit több szabadidő, érdekesebb és változatosabb munkák. Vágóként dolgozott és dolgozik javarészt ma is, reklámok, promo anyagok, video klipek, portfóliók, mikor mi akad a hálóra. Én még mindig állandó emberként erősítem egy nagy amerikai televíziós cég program operációs osztályát. Én is keresem a kiutat és már javában dolgozom azon, hogy szépen apránként kiássam az alagutat, de egyelőre csak kiskanalam van hozzá. Ami késik nem múlik. Nem mintha bármi nagy probléma lenne a munkámmal, inkább csak 10 év után már nem elégít ki, nincs benne kihívás és váltanék, szakmát is nem csak céget.last_breath_1.jpeg

KB. két évvel ezelőtt a férjem írt egy forgatókönyvet. Egészen addig köze sem volt a szakmához, de utánajárt, sokat olvasott róla, online tréningeket nézett és így a fejében lévő sztori végül papírra került. Átolvasta, átolvastam, a barátaink és még egy-két kollégánk is, mire többszöri átírás és ellenőrzés után kezdeni szeretett volna vele valamit. Így jutott el a rövid film forgatókönyve több kisebb fesztiválra világszerte, ahol nem egy díjat meg is nyert és több helyen a hivatalos programba is bekerült. Többek között Los Angelesben, Venezuelában, Párizsban díjat nyert, jelölték Barcelonában, Los Angelesben két másik fesztiválon és egyen itt Angliában. Hogy ez mit jelent számára/számunkra? Pénzt és szponzorációt nem. Sikerélményt, átírt éjszakákat a munka mellett és sok agyalást igen. Online rá lehet keresni és utána lehet olvasni a film fesztiváloknak és be lehet nevezni saját zsebből fizetve a nevezési díjat. A kész forgatókönyvet vagy ha van elkészült rövid film, nagy játékfilm. Nem csak a szuper ismert fesztiválok léteznek és kis lépésekben érdemes kezdeni, mert így is kap az ember egy-két pofont az örömök mellé. Szóval kész a forgatókönyv, nyert pár díjat, hogyan tovább? Ha van elég pénz rá, hogy zsebből kifizesd és elkészítsd a filmet, akkor az a következő. Ha mint nálunk is, erre nincs esély, akkor producert, szponzort kell találni, Kapcsolatok híján nagyon nehéz elegendő összeget összeszedni. Szóval parkolópályára tettük. De ha valakit elkap a gépszíj..

Pénz hiányában, de tele ötlettel, lelkesedéssel és ambícióval mi más következhetne, mint újabb sztorit kitalálni és ezúttal az évek során kisebb beruházásoknak köszönhetően régi de jó kamerával, kis alap statívval, Amazonról lőtt lencsével kimenni és leforgatni. Ehhez sokat segít, ha a szóban forgó sztorihoz különösebb színészi tehetség és technika nem szükséges és a feleség is melletted áll. A költségvetést nagyban segíti, mert én ingyen dolgozom a férjem projektjeiben. Talán ezt majd jobban átgondolom a közeljövőben..

Munka után/előtt/hétvégén helyszínek keresése, pár fotó, storyboard összeállítása, egy vagy több pohár bor közben az ötletek megvitatása, időpont egyeztetés. Szombat kora hajnalban kelünk, hogy a kinézett helyszínen ne legyen senki, mert a sztori megkívánja, forgatás, kis könyörgés a biztonsági őrnek, hogy "csak még egy perc, ígérjük a bejáratot és a biztonsági kamerákat nem vesszük, csak közterületen videózunk a kis kézi kameránkkal" azután metró és busz a következő helyszínre. Ez megy addig (pár nap a hétvégén, pár este hétköznap munka után) amedidg össze nem áll a rövid filmhez szükséges összes anyag. Otthon a laptopon a férjem összeollózza, grafikát, visual effects-et tenni oda ahová kell, hangokat a helyükre húzni, fényelni és többször mindezeken változtatni. De végre kész. A lehetőségeinkhez mérten jó a minőség, rendben van, akkor nevezhetjük a rövid film fesztiválokra. És hogy meddig jutottunk az erre szánt 98 fonttal? (a használt black magic pocket cinema kamerát nem számolva, mert az már egy ideje meg volt más projektekhez-egyébként 230 fontért szereztük).

Több ezer jelentkező közül beválogatták a hivatalos programba Párizsban, Londonban, Chicagoban. Londonban elmentünk és a fesztiválon megnéztük magunkat a nagy vásznon. Büszkék vagyunk. Én leginkább a páromra, aki munka mellett nagy lelkesedéssel és nem kevés tehetséggel ír, rendez, vág, fényel, hangol, grafikát készít. Én csak szépen álltam mindenhol, sokáig, de azt nagyon jól csináltam, nemde?

Így, hogy láttuk és a vetítések után a készítőktől hallottuk ki hogyan, mekkora stábbal és mennyi pénzből hozta létre a rövid filmjét, azt kell mondanom, bizonyítottuk, hogy 2 fő és szinte a nullával egyenlő költségvetéssel is lehet minőségi szinten sztorit mesélni, ami a mozi vásznon is megállja a helyét és beválogatják a hivatalos programokba. A többi filmet minimum 30 fős stábbal és producerrel juttatták ugyanerre a szintre. Aki azt gondolná, hogy ez már tuti jár valamilyen pénzbeli díjjal, téved. Viszont bejuttatott minket a Pinewood Studiosba (itt készültek többek között: Downtown Abbey, James Bond filmek, Csillagok háborúja és még jó néhány film és sorozat) ahol prezentálhatjuk a kis film nagy játékfilm ötletét producereknek és ügynököknek ez év februárjában. Izgulunk!

chupa_1.jpeg

Emellett készítettünk még egy rövid horror filmet is Halloween-re, ami nemrég kaptuk a hírt, hogy nyert a Hollywood Just4Shorts fesztiválon Los Angelesben. Ezt a filmet a lakásunkban forgattuk, már valamivel több (pár száz font) pénzből, profi operatőrrel, aki közeli barátunk, profi sminkessel és a kezet alakító színésszel, akik szintúgy jó barátaink.(egyiküknek sem a megélhetési szakmája) A gyerkőc egy másik barátunk kisfia, és én mint mindenes koordinátor, épp ahol amit kellett(ablak sötétítés, fény bemérés, ebédszerzés, púderezés, hajborzolás és folyamatos fényképezés).Szóval a barátok sokat segíthetnek már az elejétől.  A színésznőt viszont online találtuk egy erre kialakított platformon, és több bent maradt jelentkező közül és pár meghallgatás után választottuk. Imádtunk vele dolgozni. Itt Angliában ismertebb arc reklámokból és műsorvezetőként is sokat dolgozik. Szereti a "passion projekteket" ezért szívesen vállal kevés pénzért olyan munkát, ami tetszik Neki. A mi esetünkben sokat segített, hogy horror rajongó.

  Így lehet nagyjából munka mellett kergetni és valóra váltani pár álmot, pénz és berkeken belüli ismeretség nélkül. Sok utánajárás, átvirrasztott éjszaka, de kis lépésekben lehet eljutunk majd addig, hogy a nagyobbakat is valóra váltsuk. Az, hogy mennyire éri meg, kinek mi a mérce, mindenki saját maga döntse el. Hollywoodba az út nem kolbásszal van kikövezve, de mint említettem, számomra nem is cél. Viszont egy Bafta díjat majd egyszer egy következő álomban biztosan nem utasítana vissza a férjem sem. De a kis elismerések is sokat jelentenek, így nem forgolódik álmatlanul addig sem.

chupa_2.jpeg

 

Pár általunk már ismert film fesztivál, ahol a hivatalos program részei lettünk vagy nyertünk:

Lift-Off-Film Festival

Great Lakes Film Festival

Barcelona International Short Film Festival

Párizs-EIFA

Hollywood Just4Shorts

Párizs-Demetera

Los Angeles-Festigious

5 Continets International Film Festival

LAIFFA

A bejegyzés trackback címe:

https://napsutottelondon.blog.hu/api/trackback/id/tr9015396078
süti beállítások módosítása